KLM’s historie
12. september 1919
Dronning Wilhelmina tildelte prædikatet “Royal” til det flyvefærdige firma og bekræftede dermed den voksende vigtighed af den civile luftfartsindustri kort tid efter 1. verdenskrig. Det er unikt for en organisation at blive tildelt “Royal” straks efter åbning.
7. oktober 1919
Etablering af “Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën” (Royale Hollandske Flyselskaber for Holland og Kolonier). Grundlæggerne er et konsortium af investorer: Cornelis van Aalst, Præsident af Nederlandsche Handel-Maatschappij, Frits Fentener van Vlissingen fra Unitas, Anton Kröller af det Rotterdam-baserede malmhandels- og rederiselskab Wm. H. Muller & Co, Jean Marie Telders fra Twentsche Bank, Willem Westerman fra Rotterdamsche Bank Vereniging, Nicolaas van Wijk fra Bataafsche Petroleum Maatschappij, Edgar Fuld underskrev på vegne af bankerne Lippmann, Rosenthal & Co, og Hendrik Colijn fra Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVVL). Van den Bergh van Heemstede underskrev på vegne af sidstnævnte. Albert Plesman bedes om at påtage sig den daglige ledelse af det nye firma og udnævnes som KLM’s administrator.
17. maj 1920
Første KLM-flyvning blev gennemført. Piloten Jerry Shaw flyver en lejet De Havilland DH-16 fra London til Amsterdam Airport Schiphol. Om bord er der 2 journalister, et brev fra Londons borgmester til hans kollega i Amsterdam og en stak aviser.
4. april 1921
Efter en pause over vinteren genoptager KLM sine tjenester med egne piloter og 2 fly, en Fokker F-II og F-III. Indkøbet af disse fly markerer begyndelsen på et mangeårigt samarbejde mellem KLM og Fokker, hvilket vil fortsætte (med enkelte pauser) indtil 2017, hvor det sidste Fokker 70 forlader KLM’s flåde.
9. maj 1921
Åbning af det første KLM-billetkontor på Leidseplein i Amsterdam, det første af sin slags i verden. Fra dette kontor rejser passagerer med omnibus til Amsterdam Airport Schiphol. Det, der er blevet tilbage fra KLM’s tilstedeværelse på denne placering, er reklamen på taget af bygningen på hjørnet af Leidseplein og Leidsestraat.
1924
Den første dyretransport. Ungtyren Nico V er det første af mange dyr, der bliver transporteret af KLM.
1. oktober 1924
Afgang af det første interkontinentale (test)fly fra Amsterdam til Batavia (nu Jakarta, Indonesien). Fløjet af en Fokker F-VII, registreret som H-NACC. Et af KLM’s primære mål er at gøre de hollandske kolonier mere tilgængelige, som det indikeres i flyselskabets fulde navn: Royale Hollandske Flyselskaber for Holland og Kolonier.
25. september 1930
Starten på hyppig flyvning mellem Amsterdam og Batavia. Før 2. verdenskrig var dette verdens længste ruteflyvning. Tjenesten blev udvidet støt fra én gang om ugen til 3 gange om ugen.
20.-24. oktober 1934
Douglas DC-2 Uiver (Stork) vinder førstepræmien i handicapkategorien (bringe passagerer og gods) i luftkapløbet fra London til Melbourne. Kaptajn Koene Dirk Parmentier, andenpilot Jan Moll, flymekaniker Bouwe Prins og flytelegraf-operatør Cornelis van Brugge fløj til Australien på 3 dage, 18 timer og 17 minutter, med 3 passagerer og 191 kilo post om bord. Uiver, KLM’s første fly i fuld metal, blev en del af flåden kort tid før kapløbet.
15. december 1934
KLM driver sit første transatlantiske fly med den legendariske Fokker F-XVIII Snip (Snipe) fra Amsterdam til Curacao og videre til Aruba. Formålet med flyvningen er at bringe udstyr til Caribien for at starte KLM’s “Hollandske Vestindien Kompagni.” Flyet får fjernet al sit interiør for at give plads til ekstra brændstoftanke.
Teknisk set er det endnu ikke muligt at krydse denne distance med normal konfiguration og passagerer. Kaptajn J.J. Hondong, andenpilot J.J. van Balkom, radiooperatør og andennavigatør, S. van der Molen, og flymekaniker, L.D. Stolk færdiggjorde denne rejse på 7 dage, 19 timer og 20 minutter. D. 19. januar er flyet klar til at drive hyppig flyvning mellem Aruba og Curacao og markerer dermed den officielle lancering af KLM’s vestindiske virksomhed.
1935
Kabinepersonale bliver introduceret. Først ansætter KLM kun mænd som stewarder, men de bliver snart efterfulgt af en gruppe kvinder, stewardesserne. Kabinepersonalet erstatter flymekanikeren, der tidligere havde kombineret passagerpleje med sine almindelige opgaver. Kabinepersonalet er primært ansvarlige for sikkerheden om bord, men håndterer selvfølgelig også passagererne. Dette har været uændret til dato.
September 1945
KLM fortsætter driften efter 2. verdenskrig og starter med indenrigsruter, men tilføjer flere europæiske destinationer senere samme år. D. 28. november genåbner KLM ruten mellem Amsterdam og Indonesien med flere stop i det nære og fjerne Østen på vejen.
21. maj 1946
KLM påbegynder flyvning mellem Amsterdam og New York med Douglas DC-4 Rotterdam. Dette markerer starten på et skifte i netværksfokus væk fra øst mod nye destinationer i vest. Dette drives primært af økonomiske faktorer i kombination med den stigende rækkevidde af nye fly. Selv i dag er KLM’s transatlantiske netværk af stor vigtighed. Tilbage i 1946 var KLM det første europæiske flyselskab, der drev flyvninger mellem det europæiske kontinent og Amerika.
1. april 1958
KLM introducerer Economy Class baseret på IATA-retningslinjer. Denne klasse er en mere spartansk version af Tourist Class, men her stræber KLM også for at sikre den højst mulige standard for deres service. Dette skridt gør flyvninger mere tilgængelige for en endnu større gruppe af befolkningen. Indenfor 3 måneder øges passagerantallet med 27 %.
1. november 1958
Åbningen af Amsterdam-Tokyo-ruten via Nordpolen, fløjet af Douglas DC-7 Caraïbische Zee (Det Caribiske Hav). Denne polære rute er langt kortere end ruten over land til Tokyo, der først blev startet i december 1951. Personalet er særligt trænet til at arbejde på denne rute og særlige forsyninger bliver inkluderet, herunder polære overlevelsesdragter.
25. marts 1960
Starten på jetflyets tidsalder hos KLM med ankomsten af Douglas DC-8, PH-DCA Albert Plesman til Amsterdam Airport Schiphol. Dette smalle fly, drevet af 4 jetmotorer, reducerer betydeligt flyvetiden samt antallet af mellemlandinger påkrævet. Denne nye udvikling fører til et større skifte i den civile luftfart. Det tager nu timer at nå frem til en destination i stedet for dage. Det nye fly bliver indsat på New York-ruten, hvilket betyder at flyvetiden bliver reduceret til det halve.
12. september 1966
Nederlandse Luchtvaart Maatschappij (NLM, Netherlands Airline Company) etableres og bliver senere omdøbt til NLM Cityhopper, hvilket puster nyt liv ind i KLM’s indenrigsnetværk, som blev kortvarigt genåbnet efter krigen og senere lukket endnu engang. Fokusset er på at fragte forretningspassagerer hurtigt til og fra Amsterdam Airport Schiphol. Det nye flyselskab driver også luftbårne ekskursioner for at gøre folk fortrolige med flyvning, i håb om at tiltrække nye passagerer.
28. april 1967
KLM starter drift fra sin nye hjemmebase i Schiphol-Centrum. Lufthavnens originale design, med sine karakteristiske tangentielle landingsbaner, er udtænkt af “stationslederen” Jan Dellaert. Formålet med dette design er at sikre, at flyene altid kan lande, på trods af de berygtede skiftende vinde over Holland. Passagerer og håndtering på jorden adskilles fra hinanden med passagerer, der forlader flyet via en bro, mens håndtering på jorden finder sted nedenunder.
31. januar 1971
KLM’s første Boeing 747-206B, PH-BUA Mississippi, ankommer til Amsterdam Airport Schiphol, hvilket markerer indtoget af brede fly hos KLM. Dette fly kan bære 353 passagerer, hvilket er langt mere end KLM’s største fly på den tid, DC-8, som kunne bære mellem 130 og 175 passagerer. Håndtering på jorden justeres som følge heraf, og flybroen justeres til at kunne håndtere dette store fly. KLM’s kabinepersonale får særlig træning til at sikre, at de kan betjene alle passagerer i løbet af en flyvning. D. 14. februar 1971 driver PH-BUA sin første kommercielle flyvning til New York.
16. oktober 1975
Det første Boeing 747-306B Combi slutter sig til KLM-flåden, hvilket markerer en vigtig milepæl i KLM’s fragtdrift. I de efterfølgende år blev overkapacitet et problem på luftfragtmarkedet, og denne nye ankomst sikrede større fleksibilitet og forbedrede KLM’s konkurrencefordel.
Juli 1989
KLM opkøber en 20 % andel i det amerikanske flyselskab Northwest Airlines. Dette ses som et vigtigt skridt mod at udvikle et globalt netværk i samarbejde med Northwest Airlines.
Januar 1993
USA’s Transportministerium giver KLM og Northwest Airlines antitrust-immunitet, hvilket tillader dem at intensivere samarbejdet. Dette markerer begyndelsen på et strategisk partnerskab, der er blevet sikret med Air France og Delta Air Lines, der købte Northwest.
September 1993
Alle KLM- og Northwest Airlines-flyvninger mellem Europa og USA drives som en del af et joint venture.
1. april 1991
Det nye regionale flyselskab KLM Cityhopper etableres ved at fusionere NLM Cityhopper og NetherLines.
Oktober 1991
KLM fordobler sin andel i charterflyselskabet Transavia fra 40 % til 80 %.
1. januar 1992
KLM lancerede Flying Dutchman-loyalitetsprogrammet, det første af sin slags på det europæiske fastland. Nu til dags kaldes programmet “Flying Blue”, men magasinet kaldes stadig for Flying Dutchman.
Marts 1994
KLM og Northwest Airlines introducerer “World Business Class” (WBC), en ny klasse målrettet forretningsrejsende på interkontinentale flyvninger. I forhold til komfort og service rammer WBC en balance mellem Economy Class og Royal Class.
29. juni 1996
KLM’s første flyvning til Beijing. Dette er det første skridt mod at betjene en række destinationer i Kina samt udforme partnerskaber med kinesiske flyselskaber. Kina bliver et af KLM’s vigtigste markeder.
Juli 1997
Air UK bliver et datterselskab fuldt ejet af KLM.
September 1997
KLM og Northwest Airlines underskriver et kommercielt og driftsmæssigt langtidspartnerskab. KLM sælger samtidig sin andel i Northwest tilbage til sin partner.
25. oktober 2003
KLM’s første Boeing 777-200R lander i Amsterdam Airport Schiphol og begynder at drive flyvninger til Cape Town, Nairobi og New York. Flyet har den samme kapacitet som et Boeing 747, men flyver på 2 motorer i stedet for 4. Den er også betydeligt mindre larmende og mere brændstoføkonomisk.
5. maj 2004
Officiel etablering af Air France-KLM Group. På denne dag indløser Air France vilkårene for sit aktietilbud og fuldender dermed fusionen mellem Air France og KLM. Flyselskaberne beslutter sig for at slå sig sammen over 7 måneder tidligere, i september 2003.
September 2004
KLM, Northwest og Continental slutter sig til SkyTeam, en international alliance af flyselskaber, der inkluderer Air France, Delta Air Lines, Alitalia, Korean Air, CSA Czech Airlines og Aéro Mexico som nye medlemmer. I 2018 har SkyTeam 19 medlemmer verden over med sine egne lounges og check-in-baner for premium-passagerer i 1.000 luftavne.
Juni 2005
Air France-KLM introducerer deres nye fælles loyalitetsprogram for hyppige flyvninger kaldet “Flying Blue”. Dette er første gang i historien, at 2 europæiske flyselskaber kombinerer deres loyalitetsprogrammer - eksklusive servicepakker rettet mod loyale kunder.
25. august 2005
Flyproducenten Airbus leverer den første A330 til KLM og erstatter dermed Boeing 767, der efterfølgende blev udfaset.
September 2005
Air France-KLM noteres på Dow Jones Sustainability Index for første gang og vedligeholder en førende position frem til 2016. Indekset blev først etableret i 1999 og evaluerer de noterede virksomheder baseret på deres bæredygtighed, politik og finansielle præstation.
Bæredygtighed har været en officiel komponent af KLM’s politik siden 1996. Den første bæredygtighedsrapport blev udgivet for det finansielle år 1996/1997. Først kendt som en miljørapport blev det til en bæredygtighedsrapport i 2002/2003, hvor der fokuseres på en lang bredere vifte af problemer. Bæredygtighedspolitik adresserer ikke blot udledninger og støjgener, men evaluerer også flyselskabets position i samfundet og god ansættelsespraksis.
December 2006
KLM bliver verdens første flyselskab til at introducere selvbetjente transferautomater, hvilket gør det muligt for passagerer med mellemlanding i Amsterdam Airport Schiphol at udskrive nye boardingkort hurtigt og simpelt.
Juni 2007
KLM indgår i et nyt samarbejde med Verdensnaturfonden (WWF) i Holland for at opnå særlige aftaler om reducering af CO2-udledninger samt at slå kræfterne sammen for at sprede budskabet om, at firmaer - inklusive luftfartstjenester - kan gøres anderledes. Dette partnerskab anses for at være kronen på KLM’s tidligere arbejde indenfor bæredygtighed, hvilket giver KLM status som det bedste selskab indenfor energieffektive flyvninger ud af alle de store flyselskaber.
30. marts 2008
Open Skies Agreement træder i kraft. For første gang kan flyselskaber flyve fra overalt i Europa til USA og vice versa. KLM har altid støttet sådan en aftale.
23. maj 2008
Det amerikanske Transportministerium bevilliger KLM, Air France, Delta Air Lines og Northwest Airlines antitrust-immunitet, hvilket betyder, at de 4 flyselskaber kan strømline deres transatlantiske drift og skræddersy dem til at møde deres kunders behov. Dette tillader partnerne at udnytte fordelene ved Open Skies Agreement mere effektivt.
2. juni 2008
KLM udstedet den sidste papirbillet. Herefter vil KLM kun udstede e-billetter. Dette initiativ drives af behovet for at skære ned på papir og opnå effektivitetsfordele.
31. december 2008
KLM påtog sig fuldt ejerskab over Martinair, som udførte sin sidste passagerflyvning for særlige gæster og personale d. 31. oktober 2011. Dette markerer slutningen på over 53 års passagerdrift for flyselskabet. Herefter har Martinair fokuseret udelukkende på godstransport i samarbejde med KLM og Air France.
30. marts 2010
KLM udfører sin sidste flyvning med Fokker 50 og siger dermed kærligt farvel til det sidste turboprop-fly.
30. juni 2011
De første ruteflyvninger drevet af biobrændsel bliver gennemført til Paris. I 2007 tilslutter KLM sig en række partnere i at afsøge alternativer til fossile brændstoffer. SkyNRG, der er medstiftet af KLM, udfører forskning på dette område.
I løbet af årene er forskellige alternativer blevet overvejet, inklusive biobrændsel fra alger, Camelina (en plante), Jatropa-olie (et nøddeekstrakt) og, ultimativt, brugt madolie. En af forudsætningerne for råmaterialet for biobrændsel er, at det ikke skal have nogen negativ indvirkning på fødekæden eller negativt påvirke naturen på nogen måde.
8. marts 2013
KLM udfører sine første interkontinentale flyvninger drevet af biobrændsel til New York.
29. maj 2013
KLM udfører sit første testfly med WiFi om bord.
30. april 2014
KLM Cityhopper byder det nye Embraer E190 velkommen med et modificeret udseende. Alle flytyper fløjet af KLM får senere dette udseende
11. november 2015
KLM siger farvel til den bemærkelsesværdige McDonnell Douglas MD-11 efter at have udført 3 særlige flyvninger over Holland for fans af dette fly.
14. november 2015
KLM byder velkommen til sit første Boeing 787-9 Dreamliner. Dette fly introducerer en ny fase i KLM’s ambitiøse program for fornyelse af flåden. Dreamlinerens skrog består primært af et kompositmateriale, der er lettere end de almindelige aluminiumsplader og mindre modtagelig overfor skader. Flyet kommer med WiFi om bord som en standardfunktion. Derudover kan det prale af større vinduer, lavere kabinetryk og særlig LED-belysning, der sikrer forbedret komfort for passagerer.
Drevet af højeffektive motorer bruger Dreamliner op til 30 % mindre brændstof. Alle KLM Dreamliners navngives efter blomster, den første Dreamliner kaldes Carnation (Nellike).
29. oktober 2017
KLM udfører den sidste kommercielle flyvning med en Fokker 70. Udfasningen af Fokker 70 markerer slutningen på en æra, hvor KLM har benyttet fly produceret af denne hollandske producent.
14. marts 2019
Sammen med andre luftfartspionerer, GKN Fokker og det hollandske luftfartscenter NLR, kan KLM fejre hundredårsdagen for hollandsk luftfart på EYE Film Museum i Amsterdam. På denne placering, for præcis 100 år siden, blev den første Aviation Exhibition Amsterdam (ELTA) afholdt. Under begivenheder så talerne tilbage på 100 års hollandsk luftfart og frem mod en bæredygtig fremtid. Kong Willem Alexander var til stede for at præge en særlig erindringsmønt, og ministeren for infrastruktur og vandhåndtering blev præsenteret med en særlig serie af luftfartsfrimærker.